Vanbinnen en Vanbuiten

Wat als het alleen je fouten zijn die je uniek maken?

Nomi heeft het allemaal: een appartement in Amsterdam, een lieve familie, een baan bij een internationaal consultancybureau, beestjes in haar hoofd die haar vertellen hoe de wereld werkt en haar grote liefde Fos met wie ze een relatie in hotelkamers heeft.

Na een nacht stappen, belandt ze in het stadje binnen in haar hoofd. Het is een plek waar niets werkt zoals het hoort te werken, gevoelens als vruchten aan bomen hangen, een reptielenbrein als orakel wordt vereerd en herinneringen worden bewaakt door een monsterlijke Databees.

De weg terug naar de werkelijkheid is moeilijk, maar gelukkig krijgt Nomi hulp van de beestjes en van haar zoesje Biek, een praatgrage jongerenwerker met een voorliefde voor tjap tjoy en rondrijden in haar koekblik van een auto. Onder haar zorg moet Nomi leren toegeven hoe haar perfecte leven ontwricht is.

Klinkt goed? Kopen kan bij:

Bestellen via Bol.com.
Bestellen via Uitgeverij Zilverspoor.

Recensies

 

“Bijzonder is dat het psychedelische, door kleurrijke dieren bevolkte fantasieland dat Corina Onderstijn oproept in Vanbinnen en vanbuiten zich binnen in hoofdpersoon Nomi bevindt. Het is knap hoe Onderstijn deze binnenwereld verweeft met de realiteit van een succesvolle, kosmopolitische, paranormaal begaafde bedrijfsadviseur die psychisch is ingestort. In deze realiteit hoort Nomi voortdurend de stemmen van de ‘beestjes’ uit haar binnenwereld; in het fantasieland komt zij de puinhopen tegen van onverwerkte herinneringen en echo’s van gebeurtenissen en personen uit haar ‘buitenwereld’. Het boek getuigt van een grote vindingrijkheid en een geestig spel met de taal. Het is een oproep tot non-conformisme, een filosofische ode aan de mogelijkheden van het individu, en biedt een aangrijpend inkijkje in de geest van een jonge vrouw met een psychose.”

Juryrapport Harland Awards Romanprijs 2016

 

“[E]en beeldende geschreven bildungsroman rondom de dertigerscrisis waarin de onrustige psyche van de hoofdpersoon fantastische vormen aanneemt. Vlot, toegankelijk en met humor geschreven. Houdt psychische problematiek licht, maar neemt het wel serieus; scherp en herkenbaar. Tamelijk hoog tempo en soms spannend; hier en daar een tragisch moment. Zal mogelijk een breed publiek aanspreken. Aardig debuut van nog vrij jonge auteur (1981).”
De Boekensalon

 

“Corina Onderstijn heeft met Vanbinnen en vanbuiten een heel bijzonder boek geschreven. Het is abstract, vervreemdend, maar ergens ook heel realistisch. Als lezer is het moeilijk om je vinger precies op alle gebeurtenissen te leggen, zeker omdat je echt pas aan het einde begint te snappen hoe het nou een beetje werkt. Ik moest geregeld een stuk opnieuw lezen om te snappen wat er gebeurde. De huiselijke situaties waren dan ook een verademing, ook al zaten ook deze vol bijzonder psychologie. Van deze scenes genoot ik het meest, vooral door de ijzersterke dialogen.
Een aanrader voor fans van het magisch realisme en mensen die houden van psychologie. Links laten liggen als je absoluut niet tegen verschillende plotlijnen kunt.”
Zon en Maan, 3 sterren